NEA

Δελιο τυπου

8 Σεπτεμβρίου 2023

Εν αναμονή έναρξης των πειραματικών εργασιών του έργου LowSaltOlives

Την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποίησαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συσκέψεων Microsoft Teams, τη δεύτερη διαδικτυακή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες φορείς του έργου «Παραγωγή νέου προϊόντος φυσικής μαύρης ελιάς ποικιλίας Καλαμών μειωμένης αλατότητας», LowSaltOlives.

Στη συνάντηση τέθηκαν προς συζήτηση λεπτομέρειες που αφορούσαν τις συγκεντρώσεις των χλωριούχων αλάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική υποκατάσταση του αλατιού καθώς και ο χρονοπρογραμματισμός των πειραματικών ζυμώσεων. Παράλληλα, από την πλευρά του το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθόρισε τις χρονικές περιόδους που κρίνει ως κρίσιμες για την επίβλεψη της προσθήκης των χλωριούχων αλάτων καθώς και της εξέλιξης της πειραματικής ζύμωσης, δεδομένου και του βαρύνοντα ρόλου του στη μεταφορά της τεχνογνωσίας.

Η υλοποίηση των πειραματικών ζυμώσεων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας με τη χρήση ποσότητας από τη φετινή συγκομιδή των παραγωγών του συνεταιρισμού, ενώ το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την παρακολούθηση της πορείας των πειραματικών ζυμώσεων.

Την οργάνωση της συνάντησης ανέλαβε η εταιρεία foodstandard α.ε. η οποία είναι και υπεύθυνη για το συντονισμό των μελών της Επιχειρησιακής Ομάδας.

Kick off meeting

2 Ιουνίου 2023

Με τους καλύτερους οιωνούς, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου LowSaltOlives, “Παραγωγή νέου προϊόντος φυσικής μαύρης ελιάς ποικιλίας Καλαμών μειωμένης αλατότητας” στο πλαίσιο της δράσης 2 του Yπομέτρου 16.1-16.2   του ΠΑΑ 2014-2020. Το έργο θα διαρκέσει 28 μήνες, με έναρξη στις 11 Απριλίου 2023 και ολοκλήρωση στις 31 Αυγούστου 2025. Στην επιχειρησιακή ομάδα του έργου συμμετέχει η foodstandard α.ε., το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και ο Αγροτικός Ελαιοκομικός  Συνεταιρισμός Στέρνας.

Στόχος του έργου LowSaltOlives είναι η βελτίωση της ζύμωσης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών με την μερική ή ολική υποκατάσταση του αλατιού με χλωριούχα άλατα, η τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και ως εκ τούτου η δημιουργία ενός νέου προϊόντος με μειωμένη αλατοπεριεκτικότητα που θα απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλατιού σχετίζεται με ασθένειες όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η εναρκτήρια συνάντηση του LowSaltOlives πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας της Microsoft 365- Teams στις 2 Ιουνίου 2023, με τη συμμετοχή των γεωπόνων του συντονιστή φορέα- foodstandard, του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού και την επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του έργου, συζητήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών και συμφωνήθηκε ο συντονισμός του έργου.