Kick off meeting
2 Ιουνίου 2023
Με τους καλύτερους οιωνούς, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου LowSaltOlives, “Παραγωγή νέου προϊόντος φυσικής μαύρης ελιάς ποικιλίας Καλαμών μειωμένης αλατότητας” στο πλαίσιο της δράσης 2 του Yπομέτρου 16.1-16.2 του ΠΑΑ 2014-2020. Το έργο θα διαρκέσει 28 μήνες, με έναρξη στις 11 Απριλίου 2023 και ολοκλήρωση στις 31 Αυγούστου 2025. Στην επιχειρησιακή ομάδα του έργου συμμετέχει η foodstandard α.ε., το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Στέρνας.
Στόχος του έργου LowSaltOlives είναι η βελτίωση της ζύμωσης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών με την μερική ή ολική υποκατάσταση του αλατιού με χλωριούχα άλατα, η τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και ως εκ τούτου η δημιουργία ενός νέου προϊόντος με μειωμένη αλατοπεριεκτικότητα που θα απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Είναι γνωστό άλλωστε πως η κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλατιού σχετίζεται με ασθένειες όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η εναρκτήρια συνάντηση του LowSaltOlives πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας της Microsoft 365- Teams στις 2 Ιουνίου 2023, με τη συμμετοχή των γεωπόνων του συντονιστή φορέα- foodstandard, του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού και την επιστημονική καθοδήγηση των καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης του έργου, συζητήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών και συμφωνήθηκε ο συντονισμός του έργου.